

STEFAN
LJUNGQVIST
Västkustens självklare estradör


Som pepparkaksgubbe i början av karriären

Debuten som trubadur 1965

Som Baron Ox i "Rosenkavaljeren" 1975

Vinylskiva från 1974

Änkeman Jarl

Som Lenny i "Möss och människor" tillsammans med Rolf Nordström

Som brorsonen i "Arsenik och gamla spetsar"

Som "Tevje" i ”Spelman på Taket”

Som "Joe" i ”Teaterbåten”

Polisen i Strömstad

Tillsammans med Per Oscarsson i "Polisen i Str ömstad"

Med Ulla Skoog i Ladykillers

"Me and my girl"

Charmören från Långedrag

Boarps hembyggsspel

Född Gaisare!

Från pepparkaksgubbe på mammas gata till de stora Världsscenerna!
Vår folkkäre artist Stefan Ljungqvist har haft förmånen av att ha fått göra allting under sin långa karriär som frilans. Han kan titulera sig såväl skådespelare, trubadur, estradör, operasångare, film- och TV-artist som schlagersångare.
Rötterna återfinns i barnrikehusen på Iskällareliden i Göteborg. Mamma Sonja samlade barnen i kvarteret till barnteater och där fick Stefan göra debut på scen som pepparkaksgubbe.
Men det var först sju år gammal, när han såg Folk och rövare i Kamomilla stad, som polletten verkligen trillade ner. Från den stunden visste Stefan att han hade sången i blodet och att det var det han skulle viga hela sitt liv åt.
I början av 60-talet, alltså redan som 15-åring, erövrade Stefan Ljungqvist scenen på Göteborgs fritidsgårdar med sin gitarr. Under några roliga år spelade gruppen rock´n roll och skiffle för en ung publik.
1968 var Stefan Ljungqvist så pass etablerad att han kunde leva på sin konst, nu som pubtrubadur. Nu hade publiken fått upp ögonen för Stefan Ljungqvist som inledde en ny era med våra stora svenska visförfattare som Ferlin, Bellman, Taube och Adolfsson.
1970 fick Stefan rollen som Bellman i Stockholms stads Bellmanspel.
Detta slog ner som en bomb att en icke-Stockholmare fick denna roll och alla tidningarna skrev spaltmeter om ämnet. Detta medförde att karriären tog fart på allvar och Stefan behövde aldrig mer spela på rökiga pubar. Från och med nu kunde han börja hålla ”riktiga” konserter och Stefan Ljungqvist blev nu känd för en allt större publik.
Den första organiserade sånglektionen fick Stefan Ljungqvist på Operahögskolan där han gick från 1972 och tre år framåt. En person som betytt oerhört mycket för Stefan under många år är sångpedagogen Ingalill Linden.
Efter Operahögskolan blev Stefan Ljungqvist erbjuden plats i prestigefyllda Mozarteum i Salzburg och därefter debut på operafestivalen i Beyreut. Men nerverna svek! Det blev inget av med det hela. Stefan vågade helt enkelt inte, men inte gjorde detta någonting! Karriären här hemma i Sverige hade tagit fart och han hade fullt upp. Under 70-talet gjorde sig Stefan Ljungqvist känd under namnet Trubadur X under vilket han gav ut tre egna LP-skivor.
Under två säsonger 1979-1980 var Stefan Ljungqvist fast anställd på Borås Stadsteater där han exekverade roller som Lenny i ”Möss och Människor”, Polischefen i ”Tolvskillingsoperan” och den fattiga bonden i operan ”Bruden som försvann” bland annat.
Under 80-talet kom Hagge Geigert och erbjöd Stefan engagemang. Tillsammans gjorde de elva säsonger på Lisebergsteatern. Allt ifrån ”Hagges Revy” till ”Änkeman Jarl” av Vilhelm Moberg, där Stefan gjorde stor succé som änkemannen själv.
Han har vidare gästspelat på Storan i Göteborg både som Alfred P Dolittle i ”My Fair Lady” och Tevje i ”Spelman på taket”. På Malmö Stadsteater har han spelat Joe i ”Teaterbåten” och på Länsteatern i Skaraborg ytterligare en version av ”Spelman på Taket”. Dessutom har Stefan varit gäst hos Mats Ljungs revy i två säsonger. Detta samarbete resulterade i att säsongerna -97, -98, och -99 satte de båda herrarna upp en sommarrevy på Lisebergsteatern under namnet ”Sommarskôj”
Eftersom man ville ge publiken ett minne från revyn startade man dansbandet ”Matz-Ztefanz med Lailaz” där Laila Westersund spelade trummor, Mats Ljung gitarr, Stefan bas, Bosse Maniette gitarr och Lennart Palm orgel och keyboard. Framgången kulminerade med bandets inspelning av ”Vi går på stigen som går till Evert”. Låg tvåa på Svensktoppen som bäst, i 24 veckor. 2007 kommer bandet (som inte finns) att få en guldskiva för 40.000 sålda exemplar. Dessutom har man släppt ”Matz-Ztefanz med Lailaz volym två” under 2006.
Under julen 2006 spelade Stefan rollen som Ebeneezer Scrooge i musikalen ”A christmas carol” i en uppsättning på Lunds Stadsteater. Våren 2007 spelar Stefan rollen som Big Jule i musikalen ”Guys & Dolls” i Malmö.
Under åren 1982-1995 gjorde Stefan stor succé som polismannen Evald Larsson i tv-serien om ”Strömstadspolisen” tillsammans med bland andra Per Oscarsson. Mer TV blev det, bland annat tillsammans med Bo Maniette i Siewert Öholms ”Nattcafé”. Uppgiften var att skriva dagsaktuell satir.
Under flera år gjorde Stefan populära underhållningsprogram för Göteborgs-tv. Bland annat ”Ljungqvist på bommen”, ”Vauduvill med Ljungqvist”, och ”Stjärnsmäll på Liseberg” där Stefan bland annat var först med att få Celine Dion till Sverige.
Millennieskiftet gjorde Stefan Ljungqvist La Boheme på operan i Göteborg, Me and my girl på Nöjesteatern i Malmö och Pappa Långstrump på Slagthuset i Malmö. Detta lämnar inget övrigt att önska!
Till sommaren blir det Läckö slott och Benjamin Brittons Albert Herring. Därefter I Lasse Dahlqvists farvatten, ett musikprojekt på Brännö brygga.
- Jag har faktiskt fått lov att göra allt! Från Johannes Uppenbarelse i Kölnerdomen till Kalle Schewens vals inför fullsatt konserthus i Shanghai. På svenska!
- Jag knyter nu ihop säcken och har plockat fram min gitarr igen och tillsammans åker vi nu runt på föreningar och pensionärsklubbar någon som är mycket uppskattat. Jag är numera jämnårig med många i publiken, vi delar en nostalgi över ett musikutbud som inte längre finns.
Men den finaste rollen jag fått på senare år är ändå den som morfar! En ny tenor, eller kanske en bas, kommer att se världens ljus. Och livet går vidare.